ANTALYA / ELMALI - Muhammed Hamdi Yazır Anadolu Lisesi

NAKİL NASIL YAPILIR?

Liselerde nakil ve geçişler, haftalık yapıldığında her haftanın, aylık yapıldığında ise her ayın; ilk iş gününden başlayarak son iş gününden önce veli tarafından çalışma saatleri içerisinde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne verilen dilekçe ile veya eDevlet üzerinden yapılabiliyor. Başvuru, öğrencinin nakil şartlarını taşıması hâlinde naklen gidilmek istenilen okul müdürlüğüne e-Okul sistemi üzerinden iletiliyor. Perşembe günü gece saat 23:59'a kadar nakil başvurusu yapılabilir.Cuma günü nakil kabul günüdür. Öğrencinin nakil olması için nüfus adresini nakil olmak istediği okulun adres kapsamında olması gerekmektedir. Boş kontenjan kadar öğrenci nakil kabul edilir ve öğrenci kabulunde son not ortalamasına göre sıralama yapılır.

ALAN SEÇİMLERİ NASIL YAPILIR? HANGİ ALANI SEÇMELİYİM?

Tüm liseler kendi kuruluş amacına göre 10. sınıf sonunda alan seçimleri yaparlar. Alan seçimi bir yol ayrımı olarak da görülebilir. Merkezde ortak derslerin yanında seçmeli dersler ile şekillenir alan seçimleri.

Alan seçimi nasıl yapılmalıdır? Öğrencinin ilgi ve yetenekleri alan seçiminde en belirgin rol oynayandır. Öğrencinin velisi ve öğrenci ortak noktada buluşmalıdır. Okul rehberlik öğretmeni ve öğrenciyi yakından tanıyan diğer öğretmenler sürece olumlu katkıda bulunabilir. Öğrencilerin kendi ilgi ve yeteneklerini iyi bilmeleri çok önemlidir. Öğrenci meslek testleri ve ilgi testleri ile kendini tam olarak tanımalıdır. Meslek seçimi alan seçimini destekler. Her öğrenci akademik başarısını dikkate alarak alan seçimi yaparsa sonuçlar daha tutarlı olacaktır.

Matematik işlem becerisi yüksek bir öğrenci eşit ağırlık ve sayısal alan seçimi yol ayrımında kalıyorsa seçmek istediği meslek belirgin olur alan seçiminde. Fizik dersinde istediği başarıyı yakalayamayan ama Tıp okumak isteyen bir öğrenci Matematik ve Biyoloji dersini belirgin olarak dikkate almalıdır. Edebiyat becerisi kuvvetli olan öğrencilerin yol ayrımı sözel derslere olan ilgisidir. Sayısal alanı seçen bir öğrenci şunu iyi bilmelidir.

YKS sınavında ne kadar zorlanırsanız da tercih döneminde eliniz diğer alanlara göre daha rahat olacaktır.

Tıp, Mühendislikler, Mimarlık, Matematik Öğretmenliği, Fizik Öğretmenli, Beslenme ve Diyetisyenlik sayısal alanda seçilebilecek meslekler olarak ön plana çıkmaktadır.

Eşit Ağırlık bölümünü tercih edecek öğrenciler ise. Hukuk, Psikoloji, PDR, Maliye, İşletme, İktisat, Sosyoloji, Kamu Yönetimi, Sınıf öğretmenliği, İç Mimarlık bu alanda tercih edilebilecek mesleklerdir.

Sözel Bölüm de ise genellikle Matematik becerisi iyi olmayanların tercih ettiği bir bölümdür. Lise mezunları arasında son yıllarda sözel alan tercihleri azalsa da YKS sınavları sonrası tercihler sözel ağırlıklı yapılmaktadır. TYT sınavının ortak olması da birçok sözel öğrencisini ön lisans eğitimine yönlendirmektedir. Türk Dili Edebiyatı, Türkçe Öğretmenliği, Radyo-Tv, Halkla ilişkiler, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Animasyon ve Çizgi film Tasarımı gibi bölümleri tercih edebiliriz.

Dil tercih edecek olan öğrenciler ise bu alanın temel becerisi etkin dinleme ve yabancı dillere ilgi duyma olarak ortaya çıkmaktadır. İngilizce öğretmenliği, Mütercim-Tercümanlık ve diğer lanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir alanı tercih edecek olan öğrencilerde ilgi istek yetenek ders başarısı hedef gibi kavramlar çok önemlidir.

Sizlere tavsiyemiz arkadaşlarınızın tercihlerine kapılıp ilgi ve yeteneğinize uygun olmayan alanları tercih etmemenizdir. Veli istekleri de bazen öğrencinin istek ve ilgileri ile uyumlu olmayabiliyor. Velilerimize neden ve sonuçları ile durumu iyi anlatabilirsek hatta bu süreçte okul rehberlik öğretmeninden yardım alabilirsek olumlu gelişmeler yaşanacaktır. Unutulmamalıdır ki alan (Bölüm) seçimi erken kariyer seçimidir.

Matematik işlem becerisi ve Türkçe akademik hayatın temel belirleyicisi olarak ortaya çıkmaktadır. Hangi bölümü seçerseniz seçin iyi üniversite ve doğru meslek seçimi de çok önemlidir. Önü açık meslek değil kendini yetiştiren dönüşüme açık bireyler gelecekte başarılı olacaktır.